Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

De kleindiervereniging, alles wat je moet weten.

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 17:12

Wat is een kleindiervereniging?  

 

  • De plaatselijke verenigingen zijn de basis van de kleindierenliefhebberij.
  • De meeste verenigingen houden een aantal vergaderingen per jaar waar u informatie krijgt over  het houden van dieren.
  • Als u met uw dieren wilt gaan fokken of deelnemen aan tentoonstellingen kunt u via de vereniging lid worden van de landelijke bond.
  • U krijgt dan een fokkersnummer, waarmee u o.a. konijnen kunt laten tatoeëren, ringen kunt bestellen voor hoenders, siervogels, watervogels of sierduiven en ook uw dieren kunt inzenden naar tentoonstellingen in het hele land.
  • Verdere informatie kunt u opvragen bij de verenigingssecretaris. De plaatselijke verenigingen zijn aangesloten bij provinciale afdelingen.
  • Een kleindiervereniging houd zich bezig met het fokken en showen van de term kleindieren. Onder dit begrip vallen konijnen,kippen,hamsters en nog meer.
  • Een kleindiervereniging zorgt er voor dat alles qua gegevens word bijgehouden en geeft dit door aan de KLN. Bijv. Fokkers tatoeëren hun konijnen, er is altijd iemand in de vereniging die de konijnen vast tatoeëren. Deze zorgt dat de aantallen en ras word doorgegeven aan de KLN. Zo krijgt het KLN een beeld van hoeveel dieren er zijn gemerkt onder de merknaam KLN. Een kleindiervereniging zorgt tevens voor de entingen bij de fokkers elk jaar en organiseert elk jaar wel een paar bijeenkomsten en shows zoals de jongdierendag. Het leuke aan een kleindierverenging is dat je leuke sociale contacten opbouwt en je bij raad gerust iemand kan vragen van de vereniging. Het lidmaatschap per jaar is meestal maar een tientje, totaal geen geld dus.

 

Ik wil lid worden ,maar wil niet showen?

Dat hoeft ook niet, er zijn genoeg liefhebbers lid van een kleindiervereniging. Zij vinden de shows bezoeken leuk en het sociaal contact en ze hebben altijd mensen met kennis die zij kunnen vragen mochten ze meer willen weten.

 

Hoe duur is het lidmaatschap?

Dat is meestal maar een 10 tot 20 euro per jaar, voor jeugdleden, leden onder de 18 vaak en paar euro. Geen geld dus!

 

Enten bij de kleindiervereniging

Bij een dierenarts is het enten van je konijnen vaak een dure uitvaller. Lid worden van een kleindiervereniging heeft dus vele voordelen waaronder, je kunt je dieren laten enten door iemand die vast bij de vereniging ent voor een kleinere prijs.

 

Ik ben nog onder de 18 en wil me aanmelden bij de plaatselijke vereniging, wat is het verschil met volwassen leden?

Plaatselijke verenigingen zijn altijd erg blij met jeugdleden en helpen ze waar nodig is. Ook zijn de kosten vaak veel minder om het zo aantrekkelijker te maken om lid te worden. Dat moet ook wel want extra jeugd is nu op dit moment meer dan welkom nu en hard nodig om de hobby voort te kunnen leven. Er is speciaal voor alle jeugdleden nu een aparte whatsapp groep opgericht, daarin worden veel belangrijke zaken besproken, ook vind de KLN de input van jeugdleden erg belangrijk.

Doordat je lid word van een kleindiervereniging help je ook mee aan het voortbestaan van de verenging. Veel kleindierverenigingen moeten stoppen of gaan samen met andere vereniging wegens het aantal leden wat steeds minder is of de kosten die steeds hoger oplopen. Want een vereniging maakt veel kosten zoals het organiseren van de shows, bijeenkomsten met vaak een lekker hapje zoals een barbecue erbij.

 

Mocht je lid willen worden of meer informatie willen opdoen

Hier vind je per provincie plaatselijke kleindierenverenigingen. Klik op de provincie en je krijgt een lijst met plaatselijke kleindierenverenigingen die in betreffende provincie te vinden zijn.

 

Nederland,

https://www.kleindierliefhebbers.nl/.../plaa.../verenigingen

 

België,

http://www.vivfn.be/verenigingen  

Op de Belgische site is het iets moeilijker te vinden, klik op de link, kijk in het zijbalkje links, daar vind je per gedeelte plaatselijke verenigingen.  

 

Succes!


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.