Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

Orpington kriel berken

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 15:32

Sinds vorig jaar heb ik de berken kleurslag in de hokken, de berken kleur in Nederland is heel erg zeldzaam. Er zijn drie fokkers van waaronder ik. Twee in het hoge noorden en één in midden Nederland. De berken uit de Nederlandse lijn lopen wat 'dood'. Er is geen vers bloed, kwaliteit blijft haken en er zijn nog genoeg problemen. Per toeval leerde ik iemand kennen die berken wou fokken, maar met de NL lijn had die het wel gezien. 

 

Hij wou goed spul hebben, goed startmateriaal. Zo kwam die in contact met een fokker uit Zwitserland die de berken al in betere kwaliteit had rondlopen, er zat vooral type in wat wij hier missen in NL. De fokker wou hem wel broedeieren sturen van zijn fokdieren. Zo gezegd, zo gedaan kreeg hij broedeieren en daar kwamen dus een paar mooie kuikens uit. Maar toen die kuikens zo groot waren geworden en bijna zouden leggen moest de beste man er mee stoppen wegens gezondheidsredenen. Zo jammer voor hem, ik kende hem goed en heb toen de hobby en de dieren van hem overgenomen.

 

Na een paar dagen de dieren zelf thuis te hebben zitten, een andere collegafokker opgebeld of die eens samen met mij wou kijken. Uiteindelijk wou ik een mooi trio uit de betreffende dieren halen. Na wat kijken en praten heb ik een mooi haantje en twee veelbelovende hennen eruit kunnen selecteren die ik aanhoud voor de verdere fok. Vooral de haan was uitmuntend en ogen waren gericht op de haan, ook toen die 'haan' meedeed op de show.

 

Nu had ik een trio zilverberken dieren zitten, allemaal vers bloed, maar ik had ook nog een tweetal hennen lopen  van de NL lijn waar geen type inzit. Deze twee hennen uit de NL lijn heb ik dus weggedaan, dit omdat de hennen geen type hebben en uit een lijn komen waar veel inteelt is gebruikt. Je kunt beter meteen goed beginnen en dus een goede start maken dan blijven fokken terwijl het toch niks word en zo verspil je kostbare tijd. Ik ga dus verder met de Zwitserse dieren.

 

Berken is een moeilijke kleurslag om te fokken, maar ik hoop met de Zwitserse dieren dit jaar een hele mooie start te maken en geschiedenis te schrijven in NL bij de orpington kriel berken! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.