Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

Een betrouwbare fokker vinden

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 11:19

Veel al is er moeite om een goede en betrouwbare konijnenfokker te vinden

Ik als fokker woon voor veel mensen soms te ver weg alhoewel veel mensen ook gerust een halve dag in de auto zitten om hier konijnen aan te schaffen. Voor de mensen die het er niet voor over hebben gaan op zoek naar betrouwbare fokkers in hun buurt en dat is lastig. Ik krijg veel bericht van mensen hierover dat een goeie fokker moeilijk te vinden is en als leek wil je toch goed beginnen. Daarom kun je via contact een bericht sturen naar mij als je hulp nodig hebt bij het vinden van een goeie en betrouwbare fokker, ik geef je graag een zetje in de goeie richting. Lees ook zeker onderste tekst!

 

Hoe herken je een betrouwbare fokker?

Deze vraag word mij vaak gesteld en dat begrijp ik maar al te goed. Want je wil natuurlijk meteen goed beginnen en niet bij iemand terecht komen die het niet goed voor elkaar heeft of je zieke dieren meegeeft. Hoe herken je dus een betrouwbare fokker? Laten we beginnen bij het begin.
Je bent op zoek naar een konijn en spot op een advertentie of een bericht van iemand die konijnen aanbied. Je gaat meestal eerst de foto’s bezien en dan de beschrijving. Deze twee factoren geven al een belangrijke betekenis.
 
Foto’s:
Foto’s laten veel zien en geven vaak een duidelijk beeld van de konijnen die de adverteerder aanbied. Kijk daarom goed naar de foto’s, die geven vaak een goed beeld van de conditie van de aangeboden dieren. Kijk naar de vacht van de dieren, is die verzorgd of heeft de vacht veel klitten of is die vuil? Bij vuil bedoel ik echt klitten en vies, een konijn wat in zijn eigen poep ligt, heeft een geel/bruine vlek in de vacht. Bij de laatste twee genoemde gevallen is de conditie van de dieren niet in orde en worden ze dus ook niet optimaal verzorgd. Konijnen die buiten worden gehouden kunnen ook wel een vuile vacht hebben maar dat zal eerder wat zand of modder zijn. Kijk ook altijd naar de achtergrond van de foto’s, meestal kun je een deel van de huisvesting zien of zie je meer dieren? Ziet de huisvesting er goed uit en hoe zien de andere dieren er uit?
 
Beschrijving:
De beschrijving laat vaak zien met wat voor persoon je te maken hebt. Is er een korte afgeraffelde beschrijving?, dan heb je te maken met iemand die de dieren snel kwijt moet en vaak geen enthousiasme heeft in de hobby, koop niet bij dit soort mensen, na aankoop kun je hier vaak niet meer terecht. Wil je bij een betrouwbare fokker terechtkomen, kijk dan vaak naar een uitgebreide beschrijving, vaak lees je de enthousiasme en passie eruit. Een uitgebreide beschrijving houd meestal in dat de fokker in gaat op:
- Wat en welke dieren die precies aanbied en in welke kleuren
- Vaak staat er wat bij over het ras of de kleur
- Inentingen en de staat van gezondheid van de dieren
- Het karakter, zijn de aangeboden dieren tam etc.
- Waarom de aangeboden dieren wegmogen
- Ook staat er vaak een duidelijke prijs wat de adverteerder wil hebben
Je hebt dus een advertentie gezien waar je gevoel goed bij zit en je wilt een afspraak maken en een dier(en) overnemen, maar eerst is het altijd handig om de naam van de fokker te checken mocht er info over te vinden staan over de betreffende fokker.
 
De naam van de fokker:
Vaak staat er bij de advertentie of het bericht waarin dieren worden aangeboden een naam bij. De meeste mensen hebben wel social media zoals Facebook en je hebt ook nog het internet. Zoek de naam eens op, vaak staan er ervaringen van andere mensen die al eens bij de betreffende fokker zijn geweest of dieren hebben aangekocht. Hoe is hun ervaring ?, zijn de ervaringen grotendeels positief, dan geeft dat al een pluspunt. Soms staan er heel veel goeie en een paar slechte ervaringen. Laat je niet afleiden door de paar slechte ervaringen, er zijn altijd wel mensen die jaloers zijn of iemand willen zwart maken. Ik ken zelfs fokkers die het er keurig voor elkaar hebben en wekelijks worden bedreigd door zulke mensen.
 
Langskomen en een dier kopen gaan:
Je hebt een afspraak gemaakt en je gaat dus bij de fokker kijken. Je kunt al meteen een indruk krijgen van waar je gaat terecht komen, kijk hoe de woonsituatie is. Komt het goed over ? of voelt het niet goed eenmaal je de oprit oploopt? In het laatste geval is het beter om af te zeggen en verder te zoeken. Als het wel goed overkomt, en de fokker eenmaal je heeft begroet zul je naar het deel lopen waar de fokker zijn hobby uitoefent.
De eerste indruk is heel belangrijk, heeft de fokker het er verzorgd uitzien, zijn de hokken schoon, ogen de dieren in goeie conditie en ziet het er verder schoon uit ? Nou hoeft het niet spik en span want menig dierhouder weet dat dieren rommel maken. Ik bedoel dus echt met verzorgd en schoon dat het goed overkomt en het er goed uitziet. De fokker begint zijn dieren te laten zien en laat gelijk de ouderdieren zien van de aangeboden dieren, een enthousiaste betrouwbare fokker legt graag alles uit over het ras en zijn dieren, vaak krijg je er een gratis rondleiding bij! Een fokker die je meteen het dier meegeeft en je daarnaar de deur wijst is voor mij al een fout adres om geen dieren te kopen.
 
Hoe weet ik of ik een tam konijn koop of niet ?
Als de konijnen naar je toe komen en gewend zijn aan mensen laat dat zien dat de fokker er veel tijd insteekt. Gewend aan mensen is dat ze naar je toekomen, graag worden geaaid of geknuffeld. Konijnen waar nauwelijks tijd is in gestoken kruipen in een hoekje, stampen en laten zich niet aaien.
 
Na aankoop:
Je hebt de keuze gemaakt om een dier over te nemen en het voelt goed, de dieren zitten er goed uit en de fokker haakt meestal aan over het contact na aankoop. Dat zijn echt betrouwbare fokkers waar je na aankoop nog contact mee kan houden, ook als er wat is met de konijnen en je vragen of hulp nodig hebt rondom verschillende aspecten. Fokkers zijn immers een grote bron van kennis en jarenlange ervaring. Wat ook handig is, om lid te worden van een kleindiervereniging. Dit heeft veel voordelen zoals het enten wat veel goedkoper is, kleindiervereningen zijn niet alleen voor fokkers, maar ook voor liefhebbers!

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.