Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

De prijs van een raskonijn

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 11:21

Wat is een goeie prijs om te vragen voor een konijn?

Vaak kijk ik op verkoopsites en worden er soms raskonijnen verkocht voor prikkie, en dat terwijl het heel wat geld kost wil je een konijn gezond en goed verzorgen. Vaak praat ik met verschillende fokkers ,die zeggen dat ze het even niet meer weten, ze moeten de dieren wel kwijt maar mensen willen niet teveel betalen. En dan begrijp ik het ook even niet meer, want nog steeds is een konijn een levend wezen die ook afhankelijk is van zijn/haar verzorger die er de verantwoordelijkheid voor heeft om voor het konijn te zorgen. Een konijn kost ook geld en heb je al geen geld om de aanschaf te betalen, is konijnen houden niet voor jouw in de wieg gelegd.
 
Vooral Nederlanders staan bekend om hun gierigheid al heb ik gehoord dat Belgen er ook wat van kunnen. Mensen willen vaak een mooi dier, maar betalen Ho maar, het moet zo min mogelijk kosten. Dit soort mensen is eigenlijk helemaal geen dieren waard, uiteindelijk drammen ze je ook nog om de prijs lager te doen anders gaan ze naar iemand anders. Dit soort mensen gaat vervolgens naar de vermeerderaar/broodfokker waar ze zo min mogelijk hoeven te betalen, maar wel later klagen op een FB forum.. Ik heb dan ook geen medelijden met deze mensen.
In dit artikel hebben we het over raskonijnen, ik ben van mening dat als mensen rassen gaan kruizen, mixkonijnen (geen zuiver ras) ze ook niet veel mogen vragen. Het moet gewoon niet gestimuleerd worden want er zijn genoeg pretnesten of rassen kruizen onderling, als mensen die jongen steeds kunnen kwijtraken, vaak worden er mensen mee opgelicht, maar dan gaan ze door. Voor mixkonijnen zou ik daarom ook niet veel geld voor neerleggen. Het asiel is een prima plekje om zulke konijnen op te nemen maar ga naar mijn inzien nooit naar een adres dat voor de leuk maar wat mixkonijnen fokt.
 
Wat zoek je en wat is je doel?
Zoek je rasdieren om mee te fokken of zoek je voor een leuk een konijntje, ook dit speelt mee. Goeie fokdieren kosten natuurlijk meer dan een konijntje die je voor de leuk hebt. Denk hier dus goed over na en geef ook aan de fokker aan wat je doel ermee is. Als er mee wil fokken zal de fokker je helpen aan goeie dieren en geen dieren meegeven waar je niet mee moet fokken. Zoek je voor de leuk een konijn, dan krijg je waarschijnlijk een dier wat leuk voor de liefhebber is maar niet geschikt voor de fok. Ook is de leeftijd belangrijk, want een konijn van acht weken oud heeft lang niet zoveel kosten als een konijn van 20 weken oud of een goeie fokvoedster. Zo heb je allemaal factoren die meespelen.
 
Waar kijken we naar ?
Allereerst moeten we kijken of het om een rasdier gaat en om welk ras. Tenminste een reus kost heel wat meer in opfok en onderhoud dan een kleurdwergje.
- Zijn de aangeboden dieren ingeënt en in goeie conditie?
- Zijn het dieren die het ras eer aan doen ?
- Hebben ze schoonheidsfoutjes ?
- Hoe oud zijn de dieren?
- Om welk ras en in welke kleur gaat het?
- Zijn de dieren kleurzuiver?
- Zijn de dieren tam of schuw?
- Zijn de dieren bewezen voor de fok?
 
Wat is nou een redelijke prijs?
Voor rasdieren betaal je redelijke prijs van 30-60 euro afhankelijk van het ras en de kleur, de dieren zijn dan acht tot vijftien weken oud. Inentingen kunnen hier ook bij inbegrepen zijn, maar castratie of sterilisatie valt hier buiten. Bij de laatst twee genoemde factoren betaal je wel grotendeels de castratiekosten er bij.
Zijn de dieren ouder betaal je een redelijke prijs van 40-80 euro afhankelijk van het ras en de kleur, de dieren zijn dan een halfjaar tot een jaar oud. Inentingen zitten hierbij inbegrepen.
Wil je fokdieren overnemen maar nog niet bewezen, betaal je een redelijke prijs van 50-80 euro afhankelijk van het ras en de kleur, de dieren zijn dan anderhalf tot twee jaar oud. Inentingen zitten hierbij inbegrepen.
Ga je bewezen fokdieren overnemen betaal je een redelijke prijs van 40-150 euro afhankelijk van het ras en de kleur, de dieren zijn dan anderhalf tot twee jaar oud. Inentingen zitten hierbij inbegrepen.
 
Welke kosten maakt een fokker?
Een fokker maakt verschillende kosten om de dieren te onderhouden en gezond te houden, desalniettemin kost het ook enorm veel tijd en insteek van de fokker zelf! En de fokker heeft vaak geen winst, uiteindelijk koopt hij voor het bedrag wat die krijgt zoals nieuwe voeder, een fokker steekt het altijd weer in de dierhobby terug. Hieronder zijn een paar genoemde voorbeelden:
Entingkosten zoals, - RHD1 of RHD2
Voederkosten zoals, - brokken, groenvoer, hooi etc.
Bodembedekking zoals, Stro, vlas, zaagsel
Medicatie als het nodig is zoals, - Antibiotica, coccodiose, vitaminekuur
Desalniettemin gaat er nog enorm veel tijd in de opfok en het onderhouden van de jongen zitten, want ook moeten ze veel in de handen worden gehouden en voor een deel zal een nieuw huis moeten worden gevonden. Ook daar komt tijd en insteek bij kijken wil je het goed doen, ook zijn er fokkers die een hele handleiding maken voor de eerste dagen tot aan de ouderdom aan toe. Dat is ook niet zomaar klaar, ik weet hoeveel werk het is! Een fokker is altijd bezig met zijn dieren en heeft het beste met ze voor. Hopelijk hebben jullie een beter overzicht gekregen wat een redelijke prijs is om te vragen als fokker, maar liefhebbers of beginnende konijnenhouders dit ook inzien en snappen waarom.
 
Wat is mijn beleving?
Ik heb nooit problemen om mijn dieren kwijt te raken, meestal heb ik al genoeg liefhebbers of vraag voordat de betreffende konijnen moeten worden geboren. Ook gaan er heel wat dieren van mij naar beginnende/ervaren fokkers. Mensen kennen me vaak ergens van of mond op mond reclame heeft goed uitgepakt. Ik weet altijd aan wie ik dieren verkoop door verder te vragen en meestal als de mensen langskomen kun je wel wat aanvoelen of het goed terecht komt. Door de prijsklasse van mij heb ik altijd serieuze, zeer enthousiaste mensen voor de konijnen hier.
 
Tip
Verkoop nooit dieren aan iemand als je het niet vertrouwt! Daar krijg je altijd spijt van. Ik heb meerdere situaties meegemaakt bij kennissen en collegafokkers, dat moet je niet willen.

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.