Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

Konijnen in een groep

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 11:24

In dit bericht wil ik jullie graag meer vertellen over konijnen in een groep houden. Ik kreeg daar laatst een vraag over of ik hier meer op in kon gaan. Aangezien er een paar weken terug een horror verhaal is gedeeld in een Facebook groep van een situatie waar de konijnen elkaar zo hadden afgemaakt en er werd verteld dat voedsters absoluut niet bij elkaar mogen worden gezet. Ik zelf vind dit een beetje krom om meteen die conclusie te maken. De konijnen zaten veel te klein in de betreffende situatie en doordat er geen goeie verzorging was gaan de konijnen zich vervelen en ontstaan dergelijke situaties.

 
Vaak lees je of zie je foto's op social media of internet voorbijkomen waar iemand meerdere voedsters bij elkaar heeft en het is een en al een dikke gezellige familie met elkaar. In bijna alle gevallen loopt er dan ook nog een gecastreerde ram bij, dit zorgt voor een goeie hiërarchie in de groep. Ook komt het voor dat voedsters die dragend zijn of voedsters met jongen samen worden gehouden. Mensen zien dit beeld en gaan het ook doen in de mening dat het kan, want die heeft het ook en daar gaat het ook goed. Als het bij een iemand goed gaat kun je dus meteen de conclusie trekken dat het altijd goed gaat? Dat het goed gaat ligt aan meerdere factoren zoals huisvesting, voeding, de dieren en hun karakters etc.
 
Voedsters
Voedsters die bij elkaar worden gezet en niet zijn geholpen, zitten nog elke maand in hun periode, vaak worden ze dan chagrijnig en krijgen humeurige dagen wat soms wel weken kan duren. Een eerst zo lieve voedster word dan opeens agressief en onvoorspelbaar. Elke maand gebeurt dit weer en elke keer krijg ik berichtjes 'hoe dit is te verhelpen' en 'hoe lang dit aanhoud'. Door je voedster te laten helpen heb je helemaal geen last meer van haar humeurige periodes en heb je weer een handelbaar konijn. Door je voedster te laten helpen is de kans op baarmoederkanker ook  niet meer aanwezig.
 
Ik doel meer nu op twee of meer ongeholpen voedsters bij elkaar. Voedsters zien elkaar dan als concurrent en zijn dan geen gezellige dikke familie meer. Ze vechten hevig met elkaar, scheuren stukken vel van elkaar af, bijten in elkaars geslachtsdeel om zo de concurrentie te verminderen, als baasje zit je dan met de handen in het haar. Een gecastreerde ram zorgt voor minder spanning in de groep maar een gecastreerde ram is dan vaak het doelwit, de voedster gaat dan hevig op de gecastreerde ram drammen om zijn aandacht te krijgen, maar ja de gecastreerde ram is geholpen, hij zou wel willen , maar hij kan het niet meer. Nu zul je wel zeggen, waarom gaat het dan bij best veel konijnenhouders goed of hebben die deze problemen niet? Het gaat namelijk om de ruimte die alles fundeert, bij genoeg ruimte kunnen de dieren zich vermijden van elkaar. Bij een kleine ruimte kunnen ze nergens heen en lopen de gemoederen hoog op.
 
Rammen
Nog steeds op de dag van vandaag zijn er mensen die beweren dat meerdere rammen samen kunnen en er zijn zelfs mensen die meerdere rammen samen hebben en het ook nog echt aanbevelen. Er is een reden waarom fokkers de rammen apart houden en niet bij elkaar in een hok. Rammen onderling gaan niet samen, rammen die vanaf jongsaf aan bij elkaar worden gezet gaat vaak nog wel een tijdje, maar als eenmaal de hormonen in het lichaam zitten vechten ze letterlijk tot de dood met ernstige verwondingen als gevolg. Het gaat uiteindelijk altijd eens mis als je twee rammen geholpen of ongeholpen hebt zitten en ze hebben maar vijf minuten nodig om elkaar van kant te maken. Ik heb meer dan genoeg gezien, stukken vel, oren kapotgebeten en gescheurd, de buik opengescheurd en altijd een dik bloedbad. Er zijn mensen die blijven volhouden dat twee rammen prima samen kunnen, er zijn zelfs fokkers die deze informatie verspreiden onder beginnende konijnenhouders! Ik schaam me voor deze konijnenfokkers, dit zeggen ze alleen maar om hun eigen rammen sneller kwijt te raken en de koper een toekomstig trauma aan te doen. Ik vind sowieso als je weet van de enorme risico's van rammen onderling en je toch rammen samen gaat zetten je geen konijn waard bent. Het gaat eens fout en dan kijk je er wel anders tegenaan, maar het gaat dan wel vaak ten koste van je dieren.
 
De ruimte
De ruimte is toch wel het belangrijkste funderingselement die de groep samenhoud, kijk maar naar de wilde konijnen. Die hebben ook de ruimte en elk hun eigen plekje waar ze zich terug kunnen trekken. In gevangenschap dus bij de standaard konijnenhouder zitten de dieren in een ren met weinig uitdaging of een saai hok. De dieren hebben niet elk hun eigen plek waar ze zich kunnen terugtrekken, een conflict ontstaat dus snel en de gemoederen lopen dan snel op in de groep. Het is dus belangrijk dat als je een groep konijnen wil houden er ruimte is en er in die ruimte uitdaging is zoals een tunnel, maar ook dat er schuilmogelijkheden zijn voor de dieren zoals een struik etc.
 
Het ras
Zoals ik al zei is de ruimte het belangrijkste funderingselement, maar er is nog een onderwerp wat heel belangrijk is wil je een groep konijnen succesvol met elkaar houden. Dit heeft namelijk te maken met het ras, elk ras is anders en elk ras heeft zijn eigen karakter / trekjes. Ik ga nou niet elk ras bespreken, maar kleinere rassen zoals de NHD of de kleurdwerg zijn vaak veel pittiger en actiever dan een Vlaamse reus die grotendeels op de dag ligt te chillen in de zon en zich makkelijk aanhaalt. Als je een groep gaat samenstellen is het dus belangrijk dat je kijkt naar elk ras en de behoeftes ervan.

    «   »

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.