Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

Groepsfok bij konijnen

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 11:25

Het is tegenwoordig helemaal in, groepsfokken met konijnen, in het kort gezegd: 'meerdere voedsters die met elkaar bevallen in een ruimte'. Op social media zoals FB in konijnengroepen zie je het veel voorbijkomen en het maakt meer konijnenhouders enthousiast. Deze nieuwe methode zou namelijk beter zijn voor de konijnen en ingaan op het natuurlijke gedrag want in de natuur is dit 'normaal'. Op FB zie je helaas alleen de mooie berichten, maar de slechte berichten worden niet geplaatst. Ik als fokker kan nu al zeggen dat het groepsfokken enorm veel risico's met zich meebrengt en het totaal tegen het natuurlijke gedrag van de konijnen ingaat. Onze raskonijnen zijn niet meer met de natuur te vergelijken, maar het natuurlijke gedrag blijft in een konijn.

 

Een voedster die drachtig / zwanger is mag nooit in een groep samenzitten met andere konijnen, zo'n voedster heeft haar rust nodig en door er soortgenoten bij te laten lopen creëer je alleen maar meer stress bij de drachtige voedster wat je absoluut niet wil hebben. Voedsters onderling zijn ook geen dikke maatjes en wat happerig naar elkaar, andere voedsters kunnen dus de jongen in de buik beschadigen. Vooral drachtige voedsters zijn naar elkaar heel erg dominant en het gaat er vaak niet zacht aan toe ook al is de ruimte er! Hetzelfde geld voor een gecastreerde ram, een gecastreerde ram is vaak gemoedelijker naar de drachtige voedster toe. Maar zoals ik al zei, een drachtige voedster heeft de rust goed nodig, een gecastreerde ram is leuk, maar alsnog zorgt deze voor extra stress bij de drachtige voedster. Laten we ook even kijken wat een wild konijn doet, want dit 'groepsfokken' moet heel erg goed zijn, omdat natuurlijk gedrag word nagebootst. In het wild heeft elke voedster een eigen afdeling afhankelijk van haar rang in de groep zit ze hoog of laag in het konijnenhol. Een voedster die drachtig / zwanger is verblijft in deze vier weken veel op zich zelf, je zult haar vooral vinden in haar eigen afdeling, wilde konijnen zoeken al geen affectie op met soortgenoten en de hobbyhouders verkondigen dat dit een zeer goeie manier is, bla bla bla! Als een wilde voedster in een andere afdeling komt met een ander nest of waar een andere drachtige voedster verblijft word die weliswaar afgemaakt en de jongen worden doodgemaakt. 'Groepsfokken' is een gevaarlijk iets wat enorm veel risico's met zich meebrengt, zo gebeuren er in de meeste gevallen dat voedsters elkaars jongen doodmaken / opvreten of ze gaan vechten met elkaar en de jongen worden vertrapt en in de steek gelaten. Laat je dus niet misleiden door een paar positieve ervaringen , want slechte ervaringen worden niet gedeeld. Ik als fokker en ik heb er zelf ook ervaring mee raad het ten strengste af, ook al is de ruimte gigantisch en zijn er meer schuilplekken, ik raad het echt af! Het hele 'groepsfokken' gaat tegen het gedrag in van de konijnen zelf, alleen wij mensen denken het altijd beter te weten voor dieren en een dikke konijnenfamilie is natuurlijk erg gezellig, maar in de praktijk kun je dat gezellig er bij weghalen.

 

Bij heel weinig gaat dit 'groepsfokken' een keer goed, maar het hoeft niet een keer goed te gaan wil je het de volgende keer ook zeker weten dat het goed verloopt. Het kan de eerste keer goed gaan, maar het gaat eens gruwelijk mis en die risico's doe ik mijn dieren niet meer aan nadat ik genoeg gevolgen heb gezien van deze zogenaamde 'betere methode'! Het feit blijft gewoon dat een voedster die drachtig / zwanger is of als ze gaat bevallen tot minstens de eerste vier weken na de bevalling rust nodig heeft en alleen in een ruimte moet verblijven en niet samen met soortgenoten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.