Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

Mijn ervaringen met konijnen onderling

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 11:27

Als fokker ben je natuurlijk steeds aan het kijken hoe je het anders kunt doen en wat voor de dieren beter is, zo blijf je experimenteren. Vaak moet je als fokker ook met de tijd mee gaan en wat 'out the box' denken. Zo ben heb ik al heel wat ervaring met koppelen van konijnen, groepsfok bij konijnen , konijnen in groepen houden etc. Sommige projecten gingen heel goed, maar ook waren er tegenslagen met grote gevolgen. Laat ik jullie er maar meer over gaan vertellen.

 

Koppelen van konijnen

Er word vaak heel moeilijk gedaan over dit onderwerp terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is als men denkt. Het zou namelijk altijd op neutraal terrein moeten gebeuren, je moet ingrijpen als er wat gebeurt etc. Als de konijnen al even achter elkaar rennen worden ze uit elkaar gehaald en zegt men:'Het lukt niet en koppelen is ingewikkeld'. Het is misschien heel normaal dat de 'meeste' mensen bij een conflict of ruzie of dergelijke het met woorden oplossen, maar dieren gaan niet met elkaar praten. Bij konijnen heb je een rangorde dus elk konijn heeft een eigen plek in de groep. Als je twee wildvreemde konijnen bij elkaar zet en ze gaan vechten, is dat echt heel normaal! Het gaat er soms heel ruig aan toe, maar uiteindelijk is het helemaal niet zo erg. De konijnen zullen even laten zien aan elkaar wie waar staat in de rangorde, na zo'n gevecht heb je twee konijnen die goed met elkaar kunnen opschieten en vaak de beste maatjes zijn. Soms vechten ze niet eens en is het zo al goed, dan heb je mazzel, maar het vechten met elkaar om de rangorde is normaal. Door in te grijpen maak je het alleen maar erger, ik zeg altijd maar:' Alleen ingrijpen als het tot bloedens toe is, dit gebeurt echt bijna niet'. Laten we het dan even hebben over het 'neutrale terrein'. Ik koppel mijn konijnen gewoon waar ik ze wil koppelen en even een conflict en het is zo goed met elkaar. Na zo'n conflict eten ze gewoon met elkaar en liggen ze naast elkaar. Het klinkt gek, maar dieren moeten gewoon even duidelijk weten wie de 'baas' is. Als je een groep konijnen hebt lopen is het wel altijd verstandig om er twee bij toe te voegen als je de groep gaat uitbreiden en nooit een dier alleen! Verder is dit natuurlijk ook een mooie extra reden om manlief of het gezin te overtuigen om er toch maar twee te nemen.

 

Kortom, men moet niet zo moeilijk doen, ik heb inmiddels meer dan 100den konijnen gekoppeld bij veel liefhebbers en ik heb zelf ook mijn groepen konijnen lopen. In de praktijk gaat het zoveel makkelijker dan men allemaal zegt.

 

Konijnen in een groep bij elkaar

Als fokker met veel goeie ervaringen rondom dit onderwerp ben ik het er zeker mee eens dat konijnen in een groep bij elkaar kunnen zolang de ruimte er is, kan veel! Ruimte is de basis van het groepshouden en is die er niet of niet genoeg, dan lopen de gemoederen hoog op. Mijn ervaringen hebben me wel geleerd dat een groep minimaal uit een gecastreerde ram moet bestaan, die houd de groepsdynamiek stevig. De ram moet wel gecastreerd zijn, zo niet ben je een maand later het dubbele aan konijnen rijker. Een groep moet dus bestaan uit minstens een gecastreerde ram en het aantal voedsters wat ik een groep zou plaatsen is vier tot vijf. Met de groepen van vier tot vijf voedsters had ik bijna geen problemen als toen ik er meer voedsters bij had. Een groep van een gecastreerde ram en twee a drie voedsters gaat gewoon perfect, ik heb hier nooit problemen mee gehad. Met alleen voedsters in de groep gaat het uiteindelijk mis, hoe klein of groot de groep ook is, de gecastreerde ram is dus toch echt wel belangrijk.

 

Groepsfokken bij konijnen

Al mijn projecten liepen bij dit onderwerp mis tot aan gewonde tot zeer ernstig verwonde voedsters. Ik raad dit dus echt ten strengste af om dit te gaan proberen of te doen. Uiteindelijk gaat het mis en dat heb ik hier maar al te vaak meegemaakt. Ik heb van alles geprobeerd, ruimte, schuilplekken en nog veel meer. Niks heeft uiteindelijk bijgedragen dat het project in goede ervaringen resulteerde. Na aanvraag bij deskundigen en meer collegafokkers / liefhebbers kwam ik er achter dat ik niet de enige was. Er is zelfs een school geweest die er onderzoek naar heeft gedaan waar het gruwelijk mis ging. Het zal misschien een keer goed gaan, maar het gaat eens mis, de risico's zijn gevaarlijk, maar het is jammer want uiteindelijk bezorg je de dieren een trauma en verwondingen en zelfs dode tot verscheurde jongen!!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.