Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

Konijnen fokken (introductie)

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 11:51

Bij veel dierenliefhebbers ontstaat na verloop van tijd ook de wens om jonge dieren is fokken. Niets is zo mooi als ouderdieren met hun opgroeiende jongen dagelijks te kunnen volgen. Er is echter ook een maar aan verbonden. Er is wel kennis voor nodig en een waarom. De ‘waarom’ staat voor de vraag, waarom wil je gaan fokken? Heb je een specifiek ras wat je wil gaan fokken, stel dan een doel bijv. het ras naar een hogere kwaliteit brengen in type of kleur etc. Je fokt omdat je het ras hoger wil brengen, je draagt een steentje bij, je staat dus ergens voor. Zo ben je gelijk gemotiveerd en uitgedaagd!

 

Wil men bovendien jonge dieren fokken die zoveel mogelijk aan de raskenmerken voldoen dan vraagt dat ook weer extra kennis. Ga nooit fokken met twee verschillende rassen of konijnen waarvan de achtergrond niet is bekend. Dit bespaart veel ellende zoals erfelijke ziektes, of dat je blijft opgescheept met de jongen. Zoek daarom een betrouwbare rasfokker en neem een stel fokdieren over.

 

Er moet ook voldoende ruimte zijn voor de jonge dieren en niet alleen als ze nog klein zijn, maar ook later als ze volgroeid zijn. Is deze ruimte er niet, dan ontstaat er al snel overbevolking met alle problemen van dien. Begin er dan (nog) niet aan en zorg eerst voor voldoende hokken voor de jonge dieren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.