Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

Waarom voer je muesli aan je konijnen?

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 13:08

Waarom voer je eigenlijk muesli, brokken zijn toch genoeg!?
Muesli zorgt voor variatie in het voer, natuurlijk kun je alleen brokken voeren, maar ik ga toch ook niet mijn hele leven brood eten (vergelijk dat even met konijnen brokken) ? Als ik dat wel doe en ik ga opeens wat anders eten is mijn hele lichaam van slag, alleen brood lijkt me ook heel erg saai. Variatie (de muesli) in de voeding zorgt voor een sterke en gezonde darmflora, een mooie glanzende vacht en met al die vitamines voor sterke en gezondere dieren uiteindelijk. Vaak word bij showfokkers muesli gegeven na de shows of word gebruikt bij het trainen van het poseren. Bij zieke dieren of dieren die te mager zijn dien je vooral alleen muesli te geven, konijnen eten dit wel en zo krijgt het konijn genoeg voeding binnen en komt vaak weer goed op krachten. Muesli is geen basisvoeding, dat moet je ook niet willen, dan ontstaat selectief eten. Een konijn heeft als basisvoeding de brokken, die hebben ze ook zeker nodig zodat de konijnen niks tekort komen. Als aanvulling geef je de muesli, per ras zijn er verschillende hoeveelheden die een konijn op en dag mag hebben. Bijvoorbeeld: een groot ras zoals de Vlaamse reus mag gerust 25gram per kg in lichaamsgewicht krijgen. Daarvan krijgt die dus driekwart brokken en een kwart muesli bij mij. Dieren in de groei en zogende moeders met jongen krijgen gerust meer. Het is even afwegen, als het dier het laat liggen dan geef je teveel. Het kan ook zijn dat in sommige gevallen de dieren geen hooi of minder hooi gaan eten, dan geef je teveel muesli, dus minderen dan. Het is bij een ieder ook weer verschillend hoeveel hooi de konijnen krijgen, hier krijgen ze een ruif vol, die is leeg als de avond nadert. Dan vul ik de ruif weer, ik heb niet echt vaste tijden voor wanneer de ruif of de voerbakken leeg moeten zijn.
 
Wat is nu een goeie muesli?
Wil je goed voer en dus goeie muesli, dan ga je op zoek naar de diervoederfabrikant die enorm bekend staat om hun hoogwaardige kwaliteit zoals Havens,Garvo en Kasper. Ze gebruiken natuurlijke grondstoffen, volledig getest en dit soort voeders zijn mits je natuurlijk dit als aanvulling gebruikt in je voedingsritueel bij je konijnen, zeker niet slecht of ongezond. Er zitten bijvoorbeeld in deze muesli vooral kruiden, havermout, haver, granen, luzerne, maïsvlokken, gerstvlokken en speciale vitaminekorrels met extra vitamine A,D en E en voor de algemene weerstand vitamine C. Het is ook een extra opname aan voedingstoffen.
 
Daarnaast heb je nog een groot verschil, namelijk paarden en of konijnenmuesli, de ene fokker geeft paardenmuesli en de andere fokker geeft konijnenmuesli, het is maar net wat je bevalt, In paardenmuesli zit vaak net wat minder suiker en meer gericht op kruiden alhoewel je natuurlijk daar ook weer meerdere varianten van hebt, er is dus keus genoeg en de troef is vooral om te kijken wat bij jouw het beste past. Ik zelf voer paardenmuesli, dan de basismuesli die mij erg goed bevalt, maar hiervoor had ik een andere variant wat de konijnen niet vraten hoor, zelfs de varkens lieten het liggen. Paarden zijn helemaal niet zo verschillend qua konijnen dus paardenmuesli geeft geen hevige darmproblemen of andere ziektes. Laatst namelijk met iemand in discussie die aangaf van wel maar het zelf nog nooit heeft gebruik. Sinds ik vertelde dat ik paardenmuesli gaf kreeg ik enorm veel berichten van mensen die het ook wouden uitproberen, het bevalt zo goed dat ik steeds meer bericht krijg van mensen die het ook zijn gaan geven, zelfs van fokkers.
 
Nog een leuk feitje.
Muesli is onnatuurlijk, onzin want als je het zo bekijkt is brok ook onnatuurlijk. Vroeger hadden konijnenhouders nog geen brokken, ze gaven alle keukenresten en groenafval, plukten groen en gaven verschillende soorten kruiden. Die konijnen zijn hier ook oud mee geworden en er werden veel goeie resultaten mee geboekt. Wat ik hier ook mee wil zeggen is dat je niet altijd alles moet volgen uit het boekje maar ook zelf dingen kunt ontdekken. Aardappelschillen of aardappels mogen konijnen niet, onzin, ik en anderen voeren het al jaren en het stond vroeger ook op de hoofdmenu’s. Soms moet je niet altijd het pad volgen maar wat out the way denken.

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.