Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

Mijn minivarkens

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 14:16

Op Minifarm Waadhoeke hou en fok ik minivarkens, ik heb in alle jaren dat ik minivarkens heb een eigen bloedlijn opgericht waar ik nog steeds mee fok. Toen ik begon aan minivarkens kreeg ik al snel door ook uit eigen ervaring dat veel minivarkens last hebben van gewrichtsproblemen door het vele doorfokken. Er is ook verschrikkelijk veel inteelt aanwezig bij minivarkens, zoon op moeder en uit die biggen weer een zoon op de moeder. Als je zo blijft door fokken krijg je op het laatst last van minivarkens met veel gezondheidsproblemen, maar ook erfelijke gebreken. Het gebeurt nog steeds op de dag vandaag en mensen kopen zieke biggetjes of zwaar ondervoede biggen. Tijd om daar een einde aan te maken!

 

Sinds een aantal jaren terug ben ik begonnen met een eigen bloedlijn waarbij de gezondheid voorop staat en de achtergrond van de dieren bekend is. Doordat ik met ouders fok die een zeer mooi en fijn karakter hebben geeft zich dat automatisch door aan de biggen. Bij de overgang naar hun nieuwe thuis zijn mijn biggen tam en geen wildebrassen, bij de geboorte tot aan de overgang word er elke dag tijd ingestoken en steek ik er enorm veel liefde en zorg in. Niet alleen ik, maar dorpskinderen met hun ouders komen ook graag knuffelen net zoals schoolklassen en buurtkinderen. Ze vinden het allen geweldig en gelukkige biggen zien, die ravotten of lopen te wroeten is een van de mooiste dingen om te zien. De biggen lopen met moeders in een groep en kunnen gaan en staan waar ze willen, binnen in de grote schuur of buiten. Sinds kort heb ik ook twee stukken weiland, op een weiland hou ik alle dekberen bij elkaar wat heel mooi samen gaat. In het andere weiland hou ik nog een paar zeugjes die ik gebruik voor de fok, maar in de rust heb zitten. Ik fok maar een keer per jaar per zeugje, vaker doe ik niet, dit vind ik onverantwoord fokken en een moedervarken maak je kapot van binnen als je twee keer achter elkaar fokt in het jaar.  Bij mij thuis heb ik meestal de drachtige zeugjes en moedervarkens met kleine biggen rondlopen zodat ik het overzicht heb, maar ook omdat ik gewoon de goede zorg wil geven en ze mij goed kennen.

 

Als er eenmaal biggen zijn geboren gaat dat als een vuur dat zich verspreid rond en al snel heb ik contact met meerdere toekomstige varkenshouders die een big of biggen willen overnemen. Ik kies uit een hele groep alleen de beste uit die voor mij ook betrouwbaar zijn en als ze een paar keer zijn langsgekomen ik ze wat beter leer kennen. Mensen op een flat zouden dus nooit en te nimmer hier biggen mogen ophalen. Ik steek enorm veel tijd in de biggen en ik wil ook dat ze echt goed terecht komen. Tot nu toe is dat altijd hartstikke mooi gedaan en heb ik veel nieuwe mensen leren kennen en met al de mensen die hier varkentjes weg hebben, heb ik nog altijd contact, soms zelfs dagelijks!

 

Na aankoop sta ik al altijd klaar om vragen of andere info te verschaffen en kunnen de mensen altijd contact met mij opnemen. Als fokker ben ik ook een grote bron van kennis en ervaring, zo zijn er ervaren varkenshouders, maar ook beginnende varkenshouders die mij wekelijks contacteren voor hulp of informatie. Als fokker is het een van mijn verantwoordelijkheden om anderen te helpen en zo te kijken wat het beste is voor hun varkens.

 

Ik fok mijn eigen minivarkens, maar ook vang ik jaarlijks minivarkens op of moederloze biggen die ik dan met de fles voed of bij een pleegmoeder zet. Het is schrikbarend wat ik in al mijn tijd aan minivarkens houden heb meegemaakt, maar gelukkig lezen ook steeds meer toekomstige varkenshouders zich in en vragen ze om info waar ik erg blij mee ben! Zie hieronder gerust foto's van mijn dieren en wat biggen die hier reeds al zijn geboren. Elk jaar heb ik een paar nestjes en mocht je vragen hebben of op zoek zijn, neem met mij contact op via het stukje 'contact'.   


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.