Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

Hoe herken ik een betrouwbare fokker?

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 14:48

Deze vraag word mij vaak gesteld en dat begrijp ik maar al te goed. Want je wil natuurlijk meteen goed beginnen en bij niet bij iemand terecht komen die het niet goed voor elkaar heeft of je zieke dieren meegeeft. Hoe herken je dus een betrouwbare fokker? Laten we beginnen bij het begin. Je bent op zoek naar een minivarken of biggetjes en spot op een advertentie of een bericht van iemand die deze aanbied. Je gaat meestal eerst de foto’s bezien en dan de beschrijving. Deze twee factoren geven al een belangrijke betekenis.  

 

Foto’s

Foto’s laten veel zien en geven vaak een duidelijk beeld van de dieren die de adverteerder aanbied. Kijk daarom goed naar de foto’s, die geven vaak een goed beeld van de conditie van de aangeboden dieren. Hebben de ouderdieren en de biggen geen last van een korsterige huid want dat kan duiden op schurft en dan zijn ze dus ook niet ingeent. Kijk ook altijd naar de achtergrond van de foto’s, meestal kun je een deel van de huisvesting zien of zie je meer dieren? Vaak staan alleen de biggen op de foto en ouders zijn nergens te bekennen, vraag altijd foto's van de ouders! De ouders mogen niet jonger dan anderhalf jaar zijn, zijn ze wel jonger, dan zijn ze nog veel te jong en groeien ze nog uit naar hun ware grootte, laat je niet misleiden. Ziet de huisvesting er goed uit en hoe zien de andere varkens eruit als die aanwezig zijn ?


Beschrijving

De beschrijving laat vaak zien met wat voor persoon je te maken hebt. Is er een korte afgeraffelde beschrijving?, dan heb je te maken met iemand die de dieren snel kwijt moet en vaak geen enthousiasme heeft in de hobby, koop niet bij dit soort mensen, na aankoop kun je hier vaak niet meer terecht. Wil je bij een betrouwbare fokker terechtkomen, kijk dan vaak naar een uitgebreide beschrijving, vaak lees je de enthousiasme en passie eruit. Een uitgebreide beschrijving houd meestal in dat de fokker in gaat op: - Wat en welke dieren die precies aanbied en in welke kleuren - Inentingen en de staat van gezondheid van de dieren - Het karakter, zijn de aangeboden dieren tam etc. - Waarom de aangeboden dieren wegmogen - Ook staat er vaak een duidelijke prijs wat de adverteerder wil hebben - Er mogen absoluut geen sprookjes of termen in staan met 'dit zijn echt de kleinste biggen' of 'de enige echte hebben wij'. Dat zijn broodfokkers met geld voorop als doel.

 

99% van de aangeboden biggen op marktplaats of dergelijke verkoopsites zijn niet tam, niet ingeënt en nergens aan gewend, ze zullen goedkoper zijn of je betaalt er 100den euro's voor. Laat je dus niet oplichten en vraag altijd na waarom de verkoper deze prijs hanteert.  

 

Je hebt dus een advertentie gezien waar je gevoel goed bij zit en je wilt een afspraak maken en een dier(en) overnemen, maar eerst is het altijd handig om de naam van de fokker te checken mocht er info over te vinden staan over de betreffende fokker.  

 

De naam van de fokker

Vaak staat er bij de advertentie of het bericht waarin dieren worden aangeboden een naam bij. De meeste mensen hebben wel social media zoals Facebook en je hebt ook nog het internet. Zoek de naam eens op, vaak staan er ervaringen van andere mensen die al eens bij de betreffende fokker zijn geweest of dieren hebben aangekocht. Hoe is hun ervaring ?, zijn de ervaringen grotendeels positief, dan geeft dat al een pluspunt. Soms staan er heel veel goeie en een paar slechte ervaringen. Laat je niet afleiden door de paar slechte ervaringen, er zijn altijd wel mensen die jaloers zijn of iemand willen zwart maken. Ik ken zelfs fokkers die het er keurig voor elkaar hebben en wekelijks worden bedreigd door zulke mensen. Neem eens een kijkje bij de Facebook groep 'Minivarken forum', hier kun je ook vaak veel informatie opdoen met wat voor fokker je te maken hebt, er staan veel positieve en slechte ervaringen van verschillende fokkers op het forum.

 

Prijs

Ik wil het ook nog even hebben over de prijs, ik ga geen specifieke prijs aanprijzen, maar ik wil je wel even laten weten dat je wel juist betaald voor je aankoop. Ga na of de biggen zijn ingeënt, vaak staan er biggen op verkoopsites van al gauw 300,- tot 400,- euro. En dat terwijl ze niet eens zijn ingeënt of de beren zijn gecastreerd, of nog nooit in de handen zijn geweest ,kortom je betaald veel te veel. Je moet ook nooit extra veel betalen omdat het echte minivarkens zijn, want je word opgelicht waar je bijstaat en je vult alleen de portemonnee van de betreffende broodfokker.   Ik vraag voor mijn biggen 250,- per dier en dat kan ik ook heel goed uitlichten waarom ik dat doe. Mijn biggen worden ingeënt tegen schurft, wormen en vlekkenziekte, ook krijgen ze een ijzerinjectie en een tweetal vitaminekuren, de beren worden na de geboorte gecastreerd door een veearts, de biggen lopen rond huis met een familie aan varkens, ze zitten hier niet in hokjes en bij de overgang naar hun nieuwe huis zijn ze zo tam dat elke vreemde die hier de stal betreed word overladen door biggen die, maar al te graag willen knuffelen. De biggen zijn gesocialiseerd met mens en verschillende dieren en dat merk je gewoon. Na aankoop kunnen de varkensbaasjes mij dag en nacht bellen en hou ik altijd leuk contact met ze, bij veel kom ik zelfs nog langs en dat vinden ze maar al te leuk. Als de situatie zich voordoet door het overlijden of ziekte of anders kun je de biggen weer bij mij terug brengen, als fokker heb je die verantwoordelijkheid en zo weet ik waar ze terechtkomen, ik heb namelijk met al mijn varkens die hier worden geboren een band en geef elk varken en big evenveel zorg en liefde. Uiteindelijk koop je bij mij dus waar voor je geld en je hebt er jarenlang plezier van. Winst heb ik nooit met mijn hobby, het geld wat ik voor de biggen krijg gaat weer naar de dierhobby. Dus als je twijfel hebt bij een fokker, vraag ook even of die een toelichting kan geven waarom die betreffende prijs word gevraagd.  

 

Langskomen en een dier kopen gaan

Je hebt een afspraak gemaakt en je gaat dus bij de fokker kijken. Je kunt al meteen een indruk krijgen van waar je gaat terecht komen, kijk hoe de woonsituatie is. Komt het goed over ? Of voelt het niet goed eenmaal je de oprit oploopt? In het laatste geval is het beter om af te zeggen en verder te zoeken. Als het wel goed overkomt, en de fokker eenmaal je heeft begroet zul je naar het deel lopen waar de fokker zijn hobby uitoefent. De eerste indruk is heel belangrijk, heeft de fokker het er verzorgd uitzien, zijn de hokken schoon, ogen de dieren in goeie conditie en ziet het er verder schoon uit ? Nou hoeft het niet spik en span want menig dierhouder weet dat dieren rommel maken. Ik bedoel dus echt met verzorgd en schoon dat het goed overkomt en het er goed uitziet. De fokker begint zijn dieren te laten zien en laat gelijk de ouderdieren zien van de aangeboden dieren, een enthousiaste betrouwbare fokker legt graag alles uit over minivarkens en zijn dieren, vaak krijg je er een gratis rondleiding bij! Een fokker die je meteen het dier meegeeft en je daarnaar de deur wijst is voor mij al een fout adres om geen dieren te kopen.  

 

Hoe weet ik of ik een tam biggetje koop of niet ?

Als de biggen naar je toe komen en gewend zijn aan mensen, laat dat zien dat de fokker er veel tijd insteekt. Gewend aan mensen is dat ze naar je toekomen, graag worden geaaid of geknuffeld. Biggen waar nauwelijks tijd is in gestoken hopen zich op in een hoekje, krijzen en de angst straalt uit de ogen. Dit zijn biggen waar nauwelijks tijd in is gestoken en dus ook niet zijn gesocialiseerd.


Na aankoop

Je hebt de keuze gemaakt om een dier over te nemen en het voelt goed, de dieren zitten er goed uit en de fokker haakt meestal aan over het contact na aankoop. Dat zijn echt betrouwbare fokkers waar je na aankoop nog contact mee kan houden, ook als er wat is met je big of biggen en je vragen of hulp nodig hebt rondom verschillende aspecten. Fokkers zijn immers een grote bron van kennis en jarenlange ervaring, immers de goeie fokkers!!
 

Heb je twijfel met jouw adres en wil je zekerheid? Stuur mij gerust een bericht, door mijn jarenlange ervaring kan ik je duidelijkheid geven. Mocht je geen betrouwbare fokker vinden, stuur ook gerust een bericht, ik help en kijk graag met je mee.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.