Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

De huisvesting voor minivarkens

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 14:52

Huisvesting buiten

Als je besluit een minivarken aan te schaffen en je gaat ze buiten houden, moet je met de volgende dingen rekening houden:
 
Het hok moet droog en tocht vrij zijn. Het is belangrijk dat je het hok goed laat ventileren, varkens houden van frisse lucht. Het hok moet een minimale afmeting hebben van 2mX1.50m per varken. Dit word altijd groter omdat een varken niet alleen gehouden mag worden. Het hok moet ook altijd wat groter zijn aangezien varkens geen fan zijn van slecht weer en in de winter grotendeels verblijven in hun hok.

 

Een varken houd van wroeten. Dit betekend dat een varken met zijn snuit in de grond gaat graven. Hij ploegt hier heel de grond mee om. Je moet hier wel rekening mee houden, er moet dus een stuk grond zijn waar hij dit natuurlijke gedrag kan tonen. Je kunt een wroetbak maken door een lage bak van minimaal 1m bij 1m en die te vullen met zand,stenen en wat snacks op de bodem.

 

Een varken kan niet zweten, omdat het geen zweetklieren heeft. Varkens raken overtollige warmte kwijt door in een modderbad of een grote bak met water te gaan rollen. Hier moet dus gelegenheid voor zijn, een schelpenbak voor kleine kinderen met water voldoet ook goed.

 

Van nature is een varken een zindelijk dier net als een kat. Je kunt je varken zelf aanleren waar hij zijn eigen wc-hoekje heeft, maar vaak kiest het varken zelf al een beschut plekje uit.

Op een stenen uitloop kunnen de varkensklauwen op natuurlijke wijze afslijten. Zorg dus dat je altijd een stuk betegeld hebt zodat de varkensklauwen natuurlijk afslijten, dit voorkomt veel gedoe.

 

Huisvesting in huis

Als je een minivarken in huis gaat houden moet je er rekening mee houden dat die alles gaat verkennen en hij zal alles grondig onderzoeken zoals kasten openmaken, vuilnisbakken plunderen etc. Het is dus verstandig om je goed voor te bereiden. Een minivarken in huis kun je zindelijk maken op een kattenbak of leren buiten zijn behoefte te doen. Een minivarken slaapt in huis in een hondenmand of op de bank onder een dekentje of in een speciaal hoekje voor hem. Minivarkens in huis houden van veel dekens en kussens, ze kruipen er helemaal onder en als je goed voorbereid bent is het alsof je een hond in huis hebt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.