Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

De voeding van minivarkens

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 14:53

Het is altijd erg belangrijk om te weten wat een goede voeding is voor je minivarken(s). Soms hoor ik van mensen dat ze zeugenbrokken of dergelijk voer aan hun minivarkens geven. Zeugenbrok is helemaal niet voor minivarkens, maar voor de grotere rassen. Zeugenbrok is ook een slechte brok om aan je minivarkens te geven. Wat verstandig is, koop een goede brok en vaak zijn er speciale hobbybrokken voor minivarkens. Bij de Welkoop heb je een goede brokkenvariant speciaal voor minivarkens en je hebt een muesli variant, ook voor minivarkens. Je hebt meerdere voedermerken die speciaal voer gericht voor minivarkens in de handel hebben.

 

Er zijn fokkers die speciaal voer hebben gecreëerd speciaal voor minivarkens, ik ken de betreffende voeders, het is een mueslimix. De fokkers geven aan dat je alleen hun voer mag geven en verder niks, dit is grote onzin en raad ik ten strengste af! De gevolgen heb ik al meegemaakt, minivarkens vooral jonge biggen kunnen niet alleen overleven op die speciale muesli of een muesli variant uit de winkel. Als je minivarken alleen muesli als voeding krijgt, dan krijgt die uiteindelijk tekorten, want muesli is een extra en nooit een basisvoeding! De brokken gericht voor minivarkens zijn de basis en door elke dag de brokken standaard te geven krijgt je minivarken alles binnen aan voedingsstoffen. Brokken zijn altijd de basis en het belangrijkst, de muesli is een extra en zorgt voor een gevarieerde voeding, muesli is ook een dikmaker dus altijd met mate. Je weet nu dat de brokken belangrijk zijn, ik voer zelf in de ochtend de brokken, in de middag de muesli. Maar naast die twee voeders krijgen ze ook al het groente- en fruitafval, boterhammen, snacks en echt van alles krijgen ze hier. Als big bouw je het op en je geeft steeds wat meer. Biggen mogen altijd meer eten krijgen, zij zitten nog in de groei, tot zeker een jaar oud hebben ze veel voedingstoffen en energie nodig.

 

Onthoud! Echte mini- minivarkens bestaan niet en door ze op een speciaal dieet te zetten of bijna geen eten te geven om ze klein te houden is het grootste dierenleed dat er is. Er zijn tot op de dag van vandaag fokkers die nog steeds speciale diëten voorschrijven en de kopers het ook nog volgen met als gevolg een big die zwaar ondervoed is, in sommige gevallen overlijden ze zelfs!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.