Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

Dominantie bij minivarkens

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 15:00

Varkens leven van nature in groepen en hebben hiervoor een rangorde. Pasgeboren biggen hebben zelfs al een speenrangorde waar ze om vechten, meestal al gelijk na de geboorte claimen de sterkste biggen de voorste spenen en dus gelijk de beste tepels. Varkens zullen met elkaar wedijveren om de beste slaapplaats, voerplaats, drinkplaats en andere gewenste dingen. 

 

Beren die met elkaar zijn opgegroeid, zullen niet met elkaar vechten, maar in andere gevallen kunnen ze vechten om de rangorde, soms tot de dood er op volgt. Ik zet soms wel vreemde beren bij elkaar, dit gaat altijd goed, dit komt ook omdat er in de wijde omgeving geen zeugen lopen. Als een beer een zeug kan ruiken of zien duid die absoluut geen concurrentie!

 

Als volwassen varkens bij elkaar worden gezet om te koppelen kan dat het best op neutraal terrein worden gedaan. Vaak vechten ze even met elkaar om te kijken wie de baas is, dit is volkomen normaal. Het gaat er soms echt hevig aan toe, maar uiteindelijk lijkt het allemaal niet zo erg en slapen ze die avond gewoon naast elkaar.

 

Indien varkens uit verschillende nesten bij elkaar gebracht worden, kunnen er rangorde gevechten uitbreken. Dit kan soms zo hevig gaan, ik raad het zelf ook af om meerdere vreemde nesten zomaar bij elkaar te zetten. De laagste biggen in rangorde krijgen vaak helemaal geen kans meer om melk te drinken bij hun moeder of mogen niet meer mee eten met de andere biggen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.