Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

Gedragsproblemen bij minivarkens

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 15:04

Net als mensen hebben en kunnen varkens ook last hebben van gedragsproblemen. Zoals ik al eerder zei is het karakter erfelijk, als je fokt met een lijn waarbij de ouderdieren agressief zijn en schuw krijgen de biggen dit automatisch mee. Het is daarom belangrijk om niet te fokken met lijnen waarbij agressief gedrag voorkomt! Maar er zijn nog meer redenen en eigenlijk zouden veel varkens geen gedragsproblemen hebben als wij mensen ons eens verdiepen in een dier voordat we er aan beginnen.

 

Biggen worden vaak veel te vroeg bij de moeder weggehaald en verkocht aan een gezin, in deze situatie creëert de big en het moederdier een trauma. Bovendien krijgen deze biggen later vaak gedragsproblemen, ze worden agressief en gaan bijten, ze zijn totaal niet sociaal naar andere varkens en alleen maar omdat ze te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald, enorm veel ontwikkelingen missen. Dus laat die big even lekker lang bij de moeder en haal hem op als de big er klaar voor is. De fokker kan je van alles wijsmaken, maar als een fokker dit soort praktijken doet zou ik er mijn dieren al niet eens weghalen. Als je daar dieren blijft kopen, gaat de fokker door met deze praktijken. Zoek een betrouwbare fokker dus!

 

De opvoeding van een big en hoe jij er mee om gaat speelt ook een enorm grote rol, leer je big(gen) / varken(s) al vanaf dag 1 wat kan en niet mag en bij het overtreden laat je zien dat je dat niet leuk vind. Dit is echt heel belangrijk, ga je een keer over de regels dan weet het varken al genoeg en gaat die het vaker doen, een varken moet je zien als een kleuter zijn hele leven lang, ze hebben structuur nodig!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.