Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

Voeding bij konijnen

Over dit onderwerp word veel gespeculeerd en gezegd, ook door het enorme aanbod en elk zijn eigen verschillende mening zie je door de bomen het bos niet meer en dat terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.
Er zijn bijvoorbeeld mensen die zweren dat korrel en hooi slecht zijn voor de gezondheid van een konijn en daarom alleen maar groente en groen geven aan de konijnen. En uit eerdere ervaringen van mensen die dat deden kan ik je vertellen dat de dieren net oud werden en zelfs ondervoed waren, ze hadden een tekort aan verschillende voedingsstoffen die een konijn nodig heeft.
Ik ken ook mensen die alleen brokken geven en verder helemaal niks, dit is ook geen goede voeding voor een konijn. Een konijn heeft een gevarieerde voeding nodig en dan elke dag! Dan heb je ook nog mensen die zo min mogelijk brok geven en weer heel veel hooi, in hooi zitten lang niet alle voedingstoffen die in brokken zitten. Brokken bevatten alles qua voedingstoffen/vitamines etc. wat een konijn nodig heeft. Zoals je kan lezen zijn er veel theorieën maar geloof niet altijd alles wat een iemand aanraad. Ik hou er meer van als uit ervaring is gebleken dat het ook echt goed is en je de konijnen er ook goed aan doet.
Zo had ik laatst een discussie met iemand die verwees naar wetenschappelijke artikelen op een website, allemaal leuk en aardig maar ook niet alle websites zijn betrouwbaar. Ik kan zelf ook een website maken en vol onzin zetten bij wijze van spreken. Maar om terug te komen naar de discussie, die website stond zo vol met onzin dat sommige mensen het werkelijk geloven, nou heb ik dus even wat zitten ‘onderzoeken’ of te wel wat ‘stalken’ en de mensen die het blindelings opvolgen en het ook nog geloven, die zich zelf steeds tegenspreken, die konijnen van hun worden niet oud. Het lijkt mij toch van de zotte als je een tiental konijnen achter elkaar verliest omdat je heilig gelooft in een website met verkeerde informatie. Probeer altijd bij andere mensen navraag te doen die er kennis in hebben!
Maar zo weten jullie dus gelijk dat er meerdere theorieën zijn betreft de voeding en dit er nog maar een paar zijn. Voor de liefhebber of beginnende houder is dit dus niet te overzien wat die nou moet doen of niet. En dat begrijp ik zeker, want zelfs ik zou er gek van worden.
 
De basis
Wat belangrijk is om te weten is dat een konijn baat heeft bij een gevarieerde voeding over de hele dag. Geef ook nooit een grote hoeveelheid voeding aan je konijnen. Zorg dat het wat verdeeld is. Het beste is om drie keer per dag te voeren. In de ochtend geef je vooral hooi of zorg je dat je dat bijvult in de ruif, in de middag groente of fruit en tegen de avond aan geef je brokken. Veel mensen werken of hebben niet de tijd om dit te doen, dus raad ik daarom aan om het twee keer per dag te doen. Het hooi vul je dan in de avond al aan zodat ze voor de volgende ochtend genoeg hebben. Je geeft in de ochtend dan groente of een stuk fruit en in de avond de brokken. Behoud in ieder geval dat er tussen de voedertijden regelmatige tussenpozen zitten om te voorkomen dat konijnen te snel eten en zo hun maag overbelasten.
Zorg er altijd voor dat het energierijkste voer in de avond word gevoerd, dus de brokken in dit geval. Moeders zogen hun jongen vooral in de ochtend en de energie van de brokken die opneemt in de avond, komt de melkproductie alleen maar ten goede.
Over fruit wil ik nog wel wat kwijt, fruit bevat veel suikers en is ook geen natuurlijke voeding voor een konijn. Geef dus nooit teveel fruit, want fruitsuikers geven snel een vol gevoel en activeren groei van bepaalde bacteriën waardoor gas kan ontstaan. Ik voer mijn konijnen elke week een banaan, elke zondag een appel. De andere week kan het weer anders zijn, de banaan en appel zijn toch wel vaak standaard. De banaan geef ik ergens midden in de week. Ik zorg dus wel voor een tussenpoos en niet teveel in een keer!
 
Wat zijn goeie merken brok?
Hieronder vallen Havens, Garvo en Kasper faunafood toch wel gelijk uit, deze drie genoemde leveren toch wel de beste voeders in hoge kwaliteit. In dierenspeciaalzaken is dit voeder wel te krijgen, je kunt het ook via internet bestellen. Ook heb je soms tussenleverancieren die deze soort voeders verkopen, soort particulieren met een contract die ze hebben opgesteld met de voederleverancier. Een zak van 25 kilo komt al gauw op een tientje dus beter kun je het niet krijgen in die hoge kwaliteit. Het bespaart gelijk voederkosten!
Vaak krijg je als een bericht plaatst over voeder op het social media zoals een facebookforum vaak als reactie science selective, een goed merk voeder volgens vele konijnenhouders. Als je dan de waarom vraagt stelt, krijg je als antwoord: De dierenarts raad het aan. Dat is altijd in mijn inzien grappig om te horen, science selective is geen goedkoop voeder en betere voedermerken zijn er zeker, waarom toch dan een duurder merk kopen die niet van hoge kwaliteit is. Men gelooft toch meer de dierenarts, die het adviseert. Grappig want wat men niet weet is dat door het kopen van het voer je de beurs van de dierenarts vult. De dierenarts verkoopt het merk voeder, in ruil dat hij het aanbeveelt krijgt de dierenarts zoveel procent. Gelukkig ken ik dierenartsen die hier wel eerlijk over zijn en het voer niet aanbevelen. Anders kon ik het hier ook niet neerzetten natuurlijk
 
Wat is dus goed om te doen ?
Belangrijk is afhankelijk van het ras per dag, 15 tot 25 gram brok te geven per kg. lichaamsgewicht. Jonge dieren tot 12 weken mogen hebben wat ze nodig hebben, maar hebben ten allen tijden ook hooi nodig ter beschikking, zorg voor de regelmatige tussenpozen!! Ik voer de jonge dieren in de ochtend brokken, ik heb van die grote troggen liggen, ook leg ik hooi neer. Aan het einde van de dag is de brok op en het hooi ook, dan krijgen ze weer alleen hooi. In de ochtend weer brokken, dit geeft bij mij hele goeie resultaten. Het is zelfs beter om jonge dieren wat meer hooi en ander groen te voeren dan teveel brokken, teveel brokken hebben nog een nadelig effect op het darmstelsel als ze nog wat jong zijn. En vaak krijgen de jonge dieren bij mij in de avond smuts of keukenresten. Smuts is samengeperst restafval zoals aardappelschillen, fruitresten (niet teveel), droog brood etc. Dit pers je samen, wat water bij zodat het niet te droog in de mond ligt, ze vinden het heerlijk. Normaal gaf ik het standaard aan de varkens, maar voor de konijnen is het ook zeker niet slecht.
Bij de al wat oudere dieren geef ik wel gerantsoeneerd brok zodat ze niet teveel maar ook niet te weinig binnen krijgen. Rammen geef ik vaak tot een jaar oud, meer toegang tot brokken dan voedsters. Rammen zitten tot een jaar goed in de groei en ontwikkelen veel spier, meer brok doet hun echt geen slecht dus. Bij voedsters daarin tegen tot een jaar oud geef ik per voedster een andere hoeveelheid. Het ene dier is het andere niet, ik kijk naar de dieren wat ze ongeveer nodig hebben. Voedsters zijn natuurlijk ook in de groei maar ze willen al snel een wam ontwikkelen of worden te vet. Zelfs als de dieren vrije uitloop hebben, heb je er nog steeds last van. Na een jaar krijgen alle dieren hier dus gerantsoeneerd brok zoals word aanbevolen. Drachtige voedsters krijgen ook meer want die hebben die extra energie en voedingsstoffen wel nodig. Als de voedster eenmaal jongen heeft mag ze gerust tot het spenen van de jongen onbeperkt brok en altijd hooi ter beschikking hebben. Een voedster met jongen heeft veel energie nodig en moet goede melk produceren!
 
Hooi
Hooi is heel erg belangrijk, een konijn wat zonder hooi leeft en teveel leeft op brokken zal al snel last krijgen van darmproblemen. Een konijn heeft de ruwe vezels in hooi gewoon nodig. Eet het konijn dus geen hooi, dan maar een dag geen brokken, net zolang die hooi leert te eten. Nou ken ik ook gevallen waarbij het hooi kortweg van zulke slechte kwaliteit is dat het ‘niet te vreten is’ voor het konijn. Het beste hooi haal je bij een boer, vooral uit Overijssel weg, dit is geen grap. In Overijssel hebben de boeren hele fijne grond waar ze kruiden en meer op verbouwen om als hooi voor verschillende dieren te eindigen. Al mijn hooi komt daar ook altijd weg. Goed hooi herken je aan de frisse geur, een fijne groene kleur en het is mooi droog. Nooit hooi kopen met schimmel of wat vochtig is, dat levert ellende op bij de konijnen. Een grote baal hooi bij de boer kost vaak nog maar geen zes tot zeven euro. Het bespaart enorm in de voederkosten, zeker als je een klein pakje steeds weghaalt bij de dierenspeciaalzaak voor al gauw vijftien euro maar liefst, daar doe je enkele dagen mee!! Een grote baal kost wat meer ruimte maar bespaart in kosten en je doet er een tijdje mee.
 
Vers groenvoer plukken
Aangezien het grote deel van de familie boer is kan ik het voorjaar en in de zomer altijd terecht op de klavervelden/kruidenvelden en meer om te plukken voor de konijnen. Elk konijn krijgt in de middag bij mij vers geplukt groen, als je dat dus ook voert, zorg dat als je het voert er niet teveel modder of zand aan/op het groen zit. De konijnen vinden het heerlijk en het je konijnen ook goed! Het bespaart ook weer in de kosten qua groenten. Als je vers groenvoer geeft, ten allen tijden moet er dan ook gewoon hooi in de hokken verblijven. Hooi en groen is namelijk niet hetzelfde, Hooi is goed omdat het gedroogd is, een konijn moet er dus langer op knabbelen wat zorgt voor een goede afslijting van de tanden. Vers groenvoer is vaak natter, denk aan gras of klaver maar bevat meer voedingstoffen dan hooi. Het nadeel is dat je het echt meteen vers moet geven en niet moet wachten tot het gaat broeien etc. Gemaaid gras moet je ook nooit geven, alleen geplukt gras en ze moeten het niet laten liggen! Als je gemaaid gras voert krijg je gasbuiken en konijnen die gaan stilliggen, dat wil je niet hebben. Gras moet je dus plukken en vers geven, laten de konijnen het liggen, haal het dan weg want als het broeien gaat en de konijnen eten het, heb je er ellende van.
 
Havermout en lijnzaad
Havermout is bij iedereen wel bekend denk ik, het word vaak gebruikt in veel recepten of als ontbijt met melk en yoghurt. Maar dit kunnen konijnen ook prima krijgen, het is zelfs erg goed voor je konijnen net zoals lijnzaad. Ik wil wel alvast even een belangrijk punt over lijnzaad kwijt, Ongekookte lijnzaad bevat een plantengif, blauwzuur. Ook voor konijnen is dat giftig. Geef dus nooit ongekookt lijnzaad aan de konijnen. Havermout en lijnzaad bevatten veel vezels en zijn goed voor de weerstand, huid, vacht, darmstelsel, hormoon systeem, suikerspiegel. Zo te lezen zijn ze dus goed voor veel en je kunt ze elke dag gerust een lepel geven bij de brokjes! Als je konijn heel erg ziek is of geweest is voer haar veel havermout, havermout zorgt dat het dier weer snel een goede balans weerstand krijgt en het dier weer wat in het vlees komt. Ik geef elke dag een lepel havermout, bij grote rassen geef ik gerust drie eetlepels havermout per konijn. Lijnzaad geef ik eens in de week, ik koop biologische lijnzaad bij de Aldi weg net zoals de havermout.
Om meteen even iets duidelijk te maken! Er word gezegd dat havermout of lijnzaad je konijnen vet maakt, grote fabel! Als jij teveel geeft zal het konijn er wel vet van worden maar teveel brokken zorgen ook voor een vet konijn. Dat is bij grotendeels alle voeder gaande, altijd met mate.
 
Ik wil snoepjes voeren
Voer nooit konijnensnoepjes aan je konijnen, dit is vaak grote troep en echt niet gezond voor je konijnen. Wil jij toch snoepjes voeren die niet slecht zijn, koop dan paardensnoepjes. Ik koop een groot blik (appel en peer). Je mag hier gerust een staaf van geven want slecht is het bijna niet voor je konijn, er zitten namelijk bijna geen suikers en andere troep in.