Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

NSODC Jongdierendag in Tiel en resultaten mijn dieren.

Gepubliceerd op 28 september 2020 om 13:25

Op zaterdag 26 september had ik van de NSODC een jongdierendag in Tiel. Voor de mensen die hier niet in verdiept zijn zal ik het even uitleggen. De NSODC is een speciaalclub van een paar rassen waaronder de Orpington krielen die ik houd en fok. En een jongdierendag is een clubdag waar iedereen uit de club (NSODC) bij elkaar komt met de jonge dieren die je hebt gefokt dit jaar om te laten zien aan de andere fokkers wat je in huis hebt.

 

De jongdierendag vond weer plaats in Tiel, ik reed met een collegafokker mee en we pikten nog een keurmeester op die, die dag moest gaan keuren. Met zijn drieën begonnen we de reis van 2,5 uur. S'ochtends vroeg waren we al vertrokken want kwart voor 9 moesten we de dieren al inkooien, niet dat we die tijd zouden redden maar dan waren we tenminste een beetje bij de tijd. Ik nam drie orpington krielen mee in de berken kleur, een unieke en hele moeilijke kleurslag. Toen we er eenmaal kwamen moesten we de dieren snel inkooien want de hele auto zat vol met vervoerskisten vol met kippen dus er was genoeg om uit te laden. Na het inkooien geef je de dieren wat voer en water voor die dag zodat ze niet honger lijden. 

 

We begonnen met een welkomstpraatje en daarna begon meteen de keuring, de dieren worden namelijk gekeurd door keurmeesters die er voor hebben geleerd per ras. Alles was uiteraard coronaproof geregeld en je keek je ogen weer eens uit door alle dieren die waren ingezonden, vele kleurslagen en veel verschillende rassen binnen de NSODC club gesteld.

 

Op de jongdierendag probeer je als fokker van een ras het beste dier te fokken, het beste dier van het ras volgens de keurmeester is de uiteindelijke winnaar maar alle dieren worden gekeurd en van de hoogste resultaten worden een paar dieren uitgekozen per ras en geslacht waaruit een uiteindelijk als beste word verkozen.

 

Maar die dag zou ik dieren overkopen van een Franse collegafokker maar aangezien de pinautomaten snachts gesloten zijn moest ik dan maar even in Tiel pinnen. Nou ik heb me enorm verbaasd maar pinautomaten zijn er bijna niet en de pinautomaten die er zijn staan allemaal op een rijtje! Net aan de andere kant van de stad, eerst ging ik het proberen bij de Praxis maar los pinnen kon niet, wel waren de mensen daar en klanten heel vriendelijk om te helpen waar een pin automaat was. Ik bedankt en plande via google maps de route in tot een van de klanten daarnet in de Praxis me aanbood om er heen te rijden met mij. Wat lief van haar! Ik reed met haar mee en ze bracht me bij de Albert Heijn waar een pinautomaat is. Zo leer je nieuwe vrienden kennen en we hadden een leuk gesprek in de auto, ik zei tegen haar dat ik in de nieuwskranten stond en ze me maar moest opzoeken! Dat zou ze zeker doen, na de rit bedankte ik haar en wensde haar een fijne dag!

 

Ik zag de Albert Heijn staan, nou was ik dichtbij! Maar ik had natuurlijk mijn grote laarzen aan en zag er uit als een boer, dus mensen keken me al aan van: 'die is verdwaald'. In de Albert Heijn daar hebben ze zeker nog nooit een Fries die laarzen draagt gezien want ze keken raar op en dan was ik ook nog bij de meeste mensen twee keer zo groot! Er zijn veel kleine mensen in Tiel als ik dat zo zag in de AH! En niet alleen kon ik nou pinnen, ik had ook even wifi en mijn mobiel sloeg op de tilt door alle berichten/appjes die ik kreeg over mijn artikel in de Leeuwarder Courant, familie belden zelfs of ik het echt was in de krant!

 

Ik had gepind en waande mijn weg weer naar de show, zo zie je nog wat van de wereld, uiteindelijk was het niet eens zover lopen en had ik mijn beweging voor die dag ook gehad. Later toen ik terug op de show was sloot ik de verkoop af en was ik blij met de nieuwe fokdieren voor volgend jaar, orpington krielen in de kleurslag chocolade!

 

Na mijn hele avontuur in Tiel heb ik nog even bij mijn dieren gekeken die inmiddels gekeurd waren en ik erg blij was met het resultaat. Het kon natuurlijk beter maar voor de moeilijke kleurslag berken waren deze resultaten prima. Om de resultaten te zien zie foto's onderaan;). Ik heb nog veel gepraat met verschillende collegafokkers en eenmaal toen de dag afliep waanden we ons weer naar het hoge noorden! En dan hadden we in Tiel prachtig weer en toen we na Friesland waren kwam het met bakken uit de lucht, als Fries moet je er soms maar mee leren leven!

 

Bij het thuiskomen van mij was het natuurlijk nog niet droog maar de dieren waren weer erg blij om in hun vertrouwde hokken te zijn en zich weer bij de rest van de groep te voegen! En de vrouw die mij een rit aanbood in Tiel had me al een berichtje gestuurd met: 'leuk artikel'! Een leuke dag gehad en eind oktober zal ik te vinden zijn in Holwerd op de Frieslandshow.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.